Sköldkörteln

Hej!
Anledningen till att skriva om sköldkörteln är att vi har en del människor som har problem och vet inte hur de påverkas, och detta gör b.la att dem känner sig väldigt trötta.
Jag fick träffa en enastående kvinna som kämpade för sitt liv, och för hennes insats tänkte hjälpa henne att skicka vidare den här informationen.

Jag hoppas att det hjälper till många som känner igen sig symtomen.
Med detta lämnar en Länk som kan få mer information, det finns en förening till alla som behöver.
www.skoldkortelforeningen.se

Sköldkörteln

Sköldkörteln, tyreoidea, sitter på framsidan av halsen alldeles nedanför struphuvudet och på sidorna av luftstrupen. Sköldkörteln styrs av ett hormon som heter TSH, tyreoideastimulerande hormon och har som sin viktigaste uppgift att reglera ämnesomsättningen i kroppen. Det gör den genom att bilda hormon.

Hormonet måste produceras i lagom mängd för att kroppen ska fungera. Om sköldkörteln tillverkar för lite hormon blir resultatet låg ämnesomsättning, dvs. Kroppen och alla dess funktioner går på sparlåga. Om sköldkörteln i stället tillverkar för mycket hormon blir ämnesomsättningen hög, vilket innebär att kroppen går på högvarv. Den vanligaste orsaken till störningar i sköldkörteln är en felaktig reaktion i kroppens immunsystem. Immunsystemet bildar antikroppar mot sköldkörteln som i sin tur ökar/minskar hormonproduktionen.

Hypotyreos – underfuktion i sköldkörteln

Hypotyreos kommer oftast långsamt och stegvis. Det kan ta många år innan den är fullt utvecklad. Under tiden vänjer sig patienten vid de olika symtomen, bl.a. större och större trötthet. Andra symtom kan vara frusenhet, nedstämdhet, yrsel, hudutslag, svårt att minnas, viktökning och ökat sömnbehov.

Hypotyreos är vanligare hos kvinnor än hos män. Det förekommer i alla åldrar, även hos barn, men är vanligare bland personer i medelåldern och uppåt. En del patienter får hypotyreos i samband med graviditet. För att behandla hypotyreos används medicin, Levaxin, som ersätter bristen på sköldkörtelhormon. Medicineringen är livslång. klicka på artikeln underfunktion av sköldkörteln för att läsa mer.

Hypertyreos – överproduktion i sköldkörteln

Symptomen på hypertyreos eller giftstruma kommer ofta smygande. Symtomen kan vara svettningar, värmekänsla, trötthet, irritation, menstruationsrubbningar, hjärtklappning, ökad puls och viktnedgång.

Hypertyreos (giftstruma) behandlas med radioaktivt jod, operation eller medicin. Om man inte får någon behandling påverkas hjärtat och man kan bland annat få förmaksflimmer eller hjärtsvikt. Därför ges ibland förebyggande behandling med betablockerare. Mer om hypertyreos.

Inflammation i sköldkörteln (sköldkörtelinflammation)

Det finns två typer av inflammationer som kan drabba sköldkörteln. Halvakut inflammation (subakut tyreoidit) och kronisk inflammation i sköldkörteln (kronisk tyreoidit). Både sorterna påverkar sköldkörtelns hormonproduktion och märks genom tydliga symtom.

Subakut tyreoidit – halvakut inflammation i sköldkörteln

Sköldkörteln svullnar snabbt och sköldkörtelhormon kan läcka ut i blodet. Detta är tillfälligt och kan ge samma symtom som vid överproduktion av sköldkörtelhormon. Ibland uppkommer en underproduktion direkt efter överproduktionen. Även detta är övergående.

Kronisk tyreoidit – kronisk inflammation i sköldkörteln Kronisk tyreoidit är långvarig och har ett stillsamt förlopp. Det är den vanligaste orsaken till underproduktion av sköldkörtelhormon, hypotyreos. Kronisk tyreodit kan finnas i en förstorad sköldkörtel. Den kan också orsaka en lätt förstoring och ett obehagligt tryck på halsen men också krympa och bli liten, atrofisk. Läsa vidare om sköldkörtelinflammation.

Struma – förstorad sköldkörtel

En normalstor sköldkörtel är 2-3 cm hög, 8 cm bred, mjuk och svår att se på halsen. Om man har struma syns sköldkörteln som en bulle på halsen. I sällsynta fall kan den trycka på strupen så att det är svårt att andas eller svälja. Struma är inte en sjukdom i sig utan betyder att sköldkörteln är förstorad. Struma kan uppkomma i alla åldrar, men är lite vanligare i puberteten och under graviditet. Struma är vanligare hos kvinnor än hos män.

Orsaken till att sköldkörteln är förstorad kan vara jodbrist, tumörer eller en inflammation i sköldkörteln. Oftast är hormonproduktionen normal, men i vissa fall av struma kan sköldkörteln producera för mycket eller för lite sköldkörtelhormon. Då behövs oftast en behandling. Det är viktigt att utreda vilken sorts struma patienten har eftersom behandling är olika för olika typer av struma. De flesta blir friska efter en behandling. Fortsätt läsa om struma.