Effekter av Sköldkörteln

Sköldkörteln blir angripen: Hashimotos tyreoidit kan vara den vanligaste orsaken till hypotyreos. Sjukdomen kallas också kronisk sköldkörtelinflammation eller kronisk autoimmun tyreoidit och innebär att immunförsvaret angriper den egna sköldkörteln och förstör den. Vissa läkare hävdar att orsaken är jod- och antioxidantbrist. Ditt immunförsvar angriper ett av kroppens egna organ i stället för bakterier och virus.

Symptombild

Hur vet du att du drabbats av kronisk autoimmun tyreoidit? Först kanske du inte märker något. Under den första sjukdomstiden kan du mycket väl vara symptomfri. När den autoimmuna attacken försätter skadas cellerna i sköldkörteln och blir allt sämre på att omvandla jod till sköldkörtelhormon. Sköldkörteln försöker motverka detta genom att svälla-du drabbas av struma. Du kan också ha halsont eller svårigheter att svälja. Du kanske tycker att det känns obehagligt att bära polotröja eller åtsittande kragar.

Till slut kommer du att drabbas av symptom på låg ämnesomsättning- nedsatt ork, trötthet, frusenhet, torr hy och torrt hår, förstoppning m. När sjukdomen förvärras och sköldkörteln förstör lite i taget kan du drabbas av underfunktions symptom ena dagen och överfunktionssymptom nästa. Symptom på detta kan vara oro, hjärtklappning och darrningar. Överfunktionssymptomen uppstår när sköldkörteln i samband med en attack plötsligt frigör lagrade hormoner. Underfunktionssymptomen uppstår när sköldkörteln börjar fungera sämre och sämre.

Om din läkare tar prover kan du se svängningar i labbsvaren. Du kan t.ex. ha höga halter av fritt T3 och fritt T4 ena gången, och låga eller till synes normala halter nästa gång. Detta gör att det är omöjligt att ställa diagnos enbart med hjälp av provsvaren. Kroppen kan hålla på i många år och angripa och succesivt förstöra sin egen sköldkörtel, särskilt om din läkare tar fel prover eller anser att Hashimotos sjukdom inte behöver behandlas. Det senare är tyvärr alltför vanligt.

Vem drabbas?

Tre av fyra drabbade patienter är kvinnor, men män kan också drabbas. De flesta patienter med kronisk autoimmun tyreoidit har både denna och andra autoimmuna sjukdomar i släkten. Andra drabbas efter graviditet och förlossning, även om de kanske inte kan tolka symptomen. Nancy blev förvånad över att drabbas av kronisk autoimmun tyreoidit efter första barnets födelse: I 7 månader efter Barnets födelse gick jag upp i vikt snarare än att gå ner graviditetskilona. Jag var trött och nedstämd. Min mamma sa att jag drabbade av förlossningsdepression och att det skulle gå över med tiden. Så jag åt johannesört i ett försök att bli bättre. Några veckor senare borstade jag håret när jag upptäckte att min hals såg tjockare ut framtill. Nancy bokade genast en tid hos läkare och fick förklaringen: hon hade drabbas av kronisk autoimmun tyreoidit.

Provsvar

95% av alla patienter med Hashimotos sjukdom har antikroppar i blodet och diagnosen kan därmed ställas med hjälp av två antikroppsprov-antikroppar mot thyreoperoxidas (anti TPO) och antikroppar mot thyroglobulin (TgAb). Den första antikroppen anti-TPO, angriper ett enzym som normalt finns i sköldkörteln, peroxidase, som spelar en viktig roll vid framställningen av sköldkörtelhormon. Den andra antikroppen. TgAb. Angriper nykelproteinet i sköldkörteln, thyroglubulin, som spelar en viktig roll för framställningen av hormonerna T3 och T4.

Det är tyvärr vanligt att läkare bara ordinerar det ena provet, men du behöver båda då det ena kan vara normalt och det andra förhöjd! Anti TPO går också att påvisa vid hypertyreos, dvs Graves sjukdom, så det är viktigt att avgöra om du har Hashimotos sjukdom. Patienternas erfarenhet är att blodprov är mer tillförlitliga än salivprov i detta fall. Vissa läkare väljer att inte behandla förrän antikroppsnivåerna ”stabiliserats”. Det är samma sak som att säga. ” varsågod” och må dåligt i många år framåt ”. Om antikroppsnivåerna stiger, vilket är ett tecken på en autoimmun attack är risken att en autoimmun sjukdom sprids till andra delar av kroppen.

KROPPEN TJÄRNAN SJÄLEN EN TRIANGEL DÄR SKAPAR BALANS

Tränig

Dieten är en viktig konvination med en träning på det viset cetter man igång hjärtat med en betre cirkulation som det är bra till var hälsa, då kan välja träna simning , skore, spinning, yoga och meditacion det är bra alternativ för att hålla en bra funtion i var årganism.

Hur behandlas Hashimotos sjukdom?

Normalt sett på samma sätt som andra typer av låg ämnesomsättning. Även rena T4- preparat kan i viss mån hejda den inflammatoriska processen och sänka antikroppsnivåerna under förutsättning att du tar en tillräckligt hög dos. Men patienter som gått över till naturligt sköldkörtelhormon har fått ännu bättre resultat, särskilt om de har ställt in dosen utifrån symptombilden och inte provsvaren, och vågat höja dosen tillräckligt mycket. Om du har Hashimotos sjuk dom kan de behöva övertyga din läkare om att du måste få dosera utifrån symptom och inte provsvar. Hur kan sköldkörtelhormon hejda den inflammatoriska processen hos många patienter? . Jag misstänker att det delvis beror på ditt immunförsvar. En kronisk autoimmun inflammation innebär i grund och botten en krigsförklaring mot ditt eget immunförsvar. När du tillför kroppen det sköldkörtelhormon den saknar, stärker du ditt immunförsvar och minskar därmed produktionen av antikroppar. Oavsett orsaken har många patienter upptäckt att konstant låga doser sköldkörtelhormon främjar snarare än hejdar den inflammatoriska processen, medan högre doser hormon får motsatt effekt. Därför kan det vara viktigt för patienter med Hshimotos sjukdom att höja hormonintaget så snart som möjligt och hitta den dos som fungerar. Vissa blindstudier tyder på att selen, ett viktigt spårmineral, kan minskaantikroppsnivåerna och synnerhet anti- TPO. Rekommenderat dagligt intag är 200-400mg. Men som många patienter upptäckt är selen ett komplement till naturligt sköldkörtelhormon och inte en behandling i sig. En del patienter försätter att ha antikroppar i blodet i flera år efter det att de påbörjat behandling med sköldköerteln hormon. Men patienter somäter naturligt sköldkörtelhormon har upptäckt att antikroppsnivåerna sjunker när deväl hittat rätt (tillräckligt hög) dos. Graviditet är en vanlig utlösande faktor efter immunförsvaret då är aktivare än vanligt och detta antingen kan förvärra en befintlig autoimmunsjukdom (som sköldkörtel inflammation) eller utlösa den. Andra studier tyder på att övergångsåldern har motsvarande effekt.

IDN

Många patienter med Hashimotos sjukdom vittnar om att LDN antingen bromsat eller hejdat den inflammatoriska processen, och studier stödjer denna slutsats. LDN stärker immunförsvaret, vilket också verkar tyda på att autoimmuna sjukdomar orsakas av bristfälligt immunförsvar. Patienter med Hashimotos sjukdom uppger att de får bättre nattsömn, mindre mag- och tarmbesvär, minskad muskelvärk, lenare hy, minskad nedstämdhet, sänkta antikroppsnivåer och andra förbättringar, Symptomlindringen kan ta olika lång tid för olika patienter. 4.5 mg LDN per dag är rekommenderad max dos. Det finns många bra sajter med information om LDN mot Hashitomos sjukdom, och patienter har använt sig av dessa för att i sin tur informera sina läkare.

Ta bort gluten ur kosten

På samma sätt som antikroppar kan angripa din sköldkörtel, kan de också angripa ett ämne du får i dig via vete och andra spannmålsprodukter – gluten. Spannmål som innehåler gluten är vete, råg, havre, dinkel, korn m fl. Du hittar dem i bröd, mjöl, musli, pasta, såser, kryddor och många andra färdigrätter. Den senare inflammatoriska processen kallas celiaki och leder till inflammation i olika delar av kroppen liksom tarmrubbningar med försämrat näringsupptag som följd. Varför finns det en koppling mellan Hashimotos sjukdom och celiaki i många fall? Sköldkörtelcellerna och gluten uppvisar vissa likheter. Så om du äter gluten kommer kroppen även att angripa detta ämne, och detta i sin tur kan leda till kroppen ständigt gåt till attack och den autoimmuna sköldkörtel inflammationen t.o.m. förvärras.

Hur kan man skilja mellan celiaki och vanlig glutenintolerans?

Be din läkare beställa antikroppsprover- gliadinantikroppar, endomysiumantikroppar och transglutaminas. Det finns också prover du själv kan beställa (se bilaga D). Vissa patienter kan också låta göra en tunntarmsbiopsi för att ställa diagnosen celiaki.

Andra symptom

Eftersom Hashimotos är en autoimmun sjukdom ökar risken för andra autoimmuna . inklusive celiaki, perniciös anemi (brist på vitamin B12) och autoimmuna binjuresjukdomar. Hashimotos kan också förekomma vid typ 1 diabetes hos känsliga individer. Om du har Hashimotos kan du också vara överkänslig mot vissa livsmedel och lida av svampinfektioner.

Bakteriella orsaker till hashimotos

En ovanligare orsak till Hashimotos kan vara vissa bakterier. Clinical Mikrobiologi and Infektion journal skrev 2001 att det kan finnas ett samband mellan Hashimotos och bakterien Yersinia enterocolitica. Denna bakterie kan finnas i kött, opastöriserad mjölk, förorenat vatten och även i livsmedel som inte behandlats i enlighet med gällande hygieniska föreskrifter. Behandlingen är antibiotika (Doxycyklin).

Diskutera avföringsprov med din läkare om du kan ha utsatta för denna bakterie.

Om Hashimotos inte orsakats av en bakterie, eller om du ätit antibiotika utan resultat, har vissa patienter upptäckt att Hashimotos kan förbättras med glutenfri kost och naturligt sköldkörtelhormon i tillräckligt höga doser för att ta bort symptomen.

Mer information om detta lämnar jag vidare till själva boken som ni kan köpa som heter Nu jag har vara tagit en viss del som jag tyckte va intressant för är men det finns mycket mer i boken Samtidig som ni kan ha mer information i själva föreningen som ni hittar i det första texten Och med detta lämnar jag är och tackar för är intresse på det viset kan vi hjälpa andra som kanske går omkring och mår dålig av sjukdomen. Tänk på immunförsvaret.